onsdag 11 april 2012

Livsmedlen hemmavid




Hemkommen nu från kvällens träning där vi körde lite basket som uppvärmning, härligt trött blev man av det. Detta följdes av en stund med tul-träning och sen avslutade vi med lite tyngre fys-träning där vi använde oss av varandra för att kunna jobba med en vikt som vi bara skulle kunna göra maximalt sex repetitioner med. Härligt var det iallafall.

Kanske inte några som undrat men jag tänkte ändå skriva lite vad jag har hemma i mitt kylskåp och skafferi, och vad jag tycker är bra basvaror att ha hemma. Börjar kategoriskt så får vi se vart det slutar.
Mejeri-produkter:
Riktigt smör! Alltså ingen kemisk cocktail med emulgerings- och konserveringsämnen, även kallad margarin. Alltså Bregott till smörgåsen, om man äter det, och riktigt smör till stekning och bakning.
Grädde är också bra att ha hemma, en riktlinje är att försöka ta de med 40% fett och inte mindre. De med lägre fetthalt innehåller ofta ett stabiliseringsämne som heter karragenan och framställs ur rödalger. Visst, E407, som det även heter är antagligen inget farligt eller konstigt, men jag föredrar grädde i min grädde, jag kanske är konstig på det sättet.
Mjölk dricker jag en hel del, trots att man ska undvika det enligt strikt LCHF på grund av mjölksockret som finns i mjölken. Men det är ju även nyttigt med mjölk, men se då till att välja den feta, och helst ekologiska varianten. Häromdagen hittade jag på Ica här i Mariestad något som jag inte sett förut i våra affärer. Ett varumärke som heter Hjordnära hade något de kallade ”gammeldags mjölk” med en fetthalt på 3,7-4,3%. den är lågpastöriserad (vilket den måste vara enligt lag, konstigt nog) vilket betyder att de har värmt upp mjölken för att döda skadliga mikroorganismer och förlänga hållbarheten. Men till skillnad från annan mjölk är inte den här homogeniserad, vilket betyder att den inte har genomgått proceduren där man finfördelar fettet i mjölken genom att ta sönder de naturliga fettkulorna till mindre fettpartiklar för att förhindra klumpar. Men det förstör även det nyttiga fettet i mjölken.
Créme Fraiche räknar jag in till mejeri-produkterna, eftersom de står i samma hylla. Smidigt för att tjocka till varma såser, alternativt bra bas i en kall sås.
Fil/Yoghurt har jag hemma ibland och äter till frukost. Jag har gett upp den vanliga filen och yoghurten och ersatt den med turkisk yoghurt på hink, då den har 12% fetthalt istället för den vanliga som har 3%. Helst skulle jag vilja köpa den ryska yoghurten istället eftersom den har 17% fett, men den finns tyvärr bara på liten hink, såvitt jag vet iallafall.
Ost är jag inte lika beläst på så jag uttalar mig heller inte. Jag har iallafall en sture på 38%. Ost är ett jättebra mellanmål; en klick majonnäs/smör/jordnötssmör på en ostbit, rulla ihop. 3-4stycken sådana mättar mer än man kan tro.
Grönsaker och bär:
Blomkål har jag nästan jämt hemma, antingen i kylen eller frysen. Man kan göra mycket med en blomkål, t.ex. blomkålsmos, blomkålsris, eller en ruskigt god gratäng.
Vitkål är också något jag alltid har hemma, enkel att hyvla av några strimlor med en osthyvel och fräsa upp i en stekpanna med lite spenat eller liknande. Man kan även göra en stor bunke coleslaw som sedan räcker att par dagar.
I frysen brukar jag även ha ett par påsar med broccoli, hackad spenat och brysselkål t.ex. vilket ger oändligt med kombinationer och ett snabbt sätt att kyla ner en matlåda som ska med till jobbet nästa dag. Brukar även finnas en låda blåbär och en låda hallon, då det är ett väldigt gott mellanmål eller frukost tillsammans med lite yoghurt, kanel och solrosfrön t.ex.
Övrigt i kylskåpet:
Ägg är i princip ett måste hos de som äter LCHF. Man (Jag) har det i nästan allt! I matlagning, i bakning, som frukost, lunch eller kvällsmat. Ägg innehåller alla vitaminer och mineraler kroppen behöver förutom C-vitamin, så det är nyttigt också. Oroa er inte för kolesterolet då ägg bara bjuder på bra kolesterol! Finns en bra artikel på kostdoktorn (står med i länklistan) om kolesterol for dummies om ni är intresserade.
Majonnäs är något som jag ersatt kaviar med i mina äggröror, har med som bas i kalla såser, ingrediens i coleslaw. Vissa dagar kan jag till och med bli sugen på majonnäs, vilket är konstigt, eftersom jag inte ens tyckte om majonnäs innan jag lade om min kost.
Sambal Oelek passar mig som tycker om lite kryddig mat.
Tomatpuré är gott i kalla såser eller köttfärssås och liknande, istället för ketchup. Tomatpuré innehåller en del kolhydrater (7.7g/100g enligt livsmedelsdatabasen), men är alltid ett bättre alternativ till ketchup, då puré innehåller färre kolhydrater och man behöver inte lika mycket.
Fransk Senap innehåller inget socker och är därför ett bättre alternativ.
Sylt har jag själv gjort, vilket är väldigt enkelt att göra. Koka ihop bär och sötningsmedel en stund.
Kött:
Bacon/Stekfläsk är smidigt att ha i kylskåpet, stekfläsk är lite godare än vanlig bacon tycker jag. Detta äter jag ändå ganska måttligt av eftersom det räknas som processat kött och innehåller massa salt och diverse ämnen.
Sen finns det ingenting jag ”brukar” ha hemma, men i min frys kan man just nu hitta en uppdelad fläskfilé, ett par hamburgare och några viltfångade torskfiléer. Jag brukade köpa vanliga 4-pack med lax-filéer då det är både gott och nyttigt, men numera försöker jag leta reda på viltfångad fisk i frysdisken och ekologiskt kött i kyldisken, då de innehåller mer omega-3 än odlad fisk och kött från djur som blivit uppfödda på spannmål.
Ölkorv är liksom ost ett väldigt gott mellanmål.
Skafferiet:
Nötmjöl som jag malt själv; Mandelmjöl, hasselnötsmjöl och paranötsmjöl. Har även en köpt påse kokosnötsmjöl som jag hittade på hälsokostaffären här i stan. Har fått lära mig att kokosnötsmjöl är inte samma sak som malda kokosflingor.
Fibrex & Fiberhusk är oftast bra att ha hemma, speciellt om man vill baka.
Jordnötssmör med ingredienserna: jordnötter och havssalt. Finns både på Ica och hälsokosten. Hur gott som helst i matlagning eller i en rulle ost.
Kokosfett är nyttigt och jag använder det för att ersätta smör många gånger eftersom det är såpass nyttigt. Nu menar jag inte den berömda ”i silverpaketet”, utan ett ekologiskt, kallpressat kokosfett där alla nyttigheter får vara kvar.
Vaniljpulver finns i hälsokostaffären och är vaniljfrön från vaniljstänger. Ersätter då vaniljsocker om man blandar med sötningsmedel.
Sötningsmedel försöker jag undvika, men är fortfarande ibland bra att ha hemma till bakning och liknande. Jag har Stevia, som ska vara det naturligaste sötningsmedlet. Det ska helst kombineras med sötrix eller liknande, det innehåller ett sötningsmedel som heter erytritol, som jag inte är påläst på och håller mig då tyst om det.
Solrosfrön är gott att ha till yoghurten, eller i matlagning.
Kokosflingor är naturligt söta och och goda i yoghurten, bakning eller matlagning.
Sprithyllan:
Nu är ju inte alkohol det bästa och inget som rekommenderas eller något som jag dricker ofta. Men ibland är det gott att kunna komma hem från jobbet i slutet av veckan och ta sig något stärkande. I min sprithylla finner man bland annat (fin) whiskey och vin. Dessa två innehåller inte speciellt mycket kolhydrater och är ett bättre alternativ till öl och cider som i princip är flytande bröd och sockerlösning, på samma gång. Man kan säga att all sprit över 40% brukar vara snåla på kolhydrater, men det blir ingen långlivad fest om man bara ska dricka sådant.
Det mesta i mitt kök just nu är ekologiskt av den enkla anledningen att det innehåller färre konstigheter. Det är inte alla som har råd med sådan mat, det förstår jag, men en bra måttstock när ni handlar är att de varor med kortast innehållsförteckning är oftast de bästa.
Nu har jag pillat i mig lite kvällsmat efter träningen, det blev just turkisk yoghurt med hallon, blåbär, solrosfrön och kokosflingor toppat med en nypa kanel. Nu får det bli ett glas rött vin framför tv'n innan jag somnar.


3 kommentarer:

  1. Jag var iaf nyfiken på att läsa om de olika livsmedlen. Du som är både klok och påläst! :-) Vet du hur man skulle kunna göra istället om man inte tål mjölkprodukter alls (och inte heller sojaprodukter om nu det hade varit alternativet att byta ut det mot)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokosfett fungerar istället för smör i mat, har dock inte samma bindningseffekt. Något som fungerar kalasbra i mat, istället för grädde eller créme fraiche är kokosmjölk, man kan även göra många smoothies med kokosmjölk som grund.

      http://flo-food.blogspot.se/search/label/mj%C3%B6lkfritt hade en hel del mjölkfria lchf recept. kolla också http://www.stenalderskost.nu/ eller googla paleolitisk kost. det är i princip LCHF fast utan mejeri produkter :)

      Radera
    2. Åh tack! Jag ska kika på det och kanske förvirra mig själv ännu mera, eller förhoppningsvis inte. :) Tack för att du delar med dig av dina kunskaper!

      Radera