Introduktion till bloggen

Det här då min blogg om min träning, matlagning och allmänt om att kombinera dem båda. Jag kommer lägga upp lite recept när jag lagat något intressant och hur det känts på träningen efter viss mat. Min matlagning växlar mellan strikt LCHF och något liberalare, det har jag ätit sen november 2011. Hur strikt jag äter beror på vart jag ligger i träningssäsongen. Vill jag formtoppa så blir det striktare. Jag tränar ITF Tae Kwon-Do på hög nivå, den här bloggen kommer fungera lite som min personliga receptbas och träningsdagbok, samtidigt vill jag visa hur bra det fungerar att äta LCHF tillsammans med högintensiv träning, till skillnad från många andra bloggar som skriver om sin LCHF och sin viktnedgång eller konditionsidrott.
När man tävlar i kamp i Tae Kwon-Do så är en match rond i princip en 2 minuters högintensivt och anaerobt intervall följt av 1 minuts vila innan man kör rond 2. Man behöver hela tiden vara explosiv i sina muskler och kunna lyfta benen i huvudhöjd under den tiden. Sen går man ett par sådana matcher per tävling, vilket kräver mycket energi. Energin får man såklart från maten, vilket för mig till nästa ämne i den här bloggen – min mat.
Jag kommer försöka dela upp bloggen i ett par ämnen:
 • Träning – där jag skriver om mina reflektioner efter träningarna, hur det gick och spekulera lite i varför det gick som det gjorde.
 • Recept – här kommer jag skriva eller länka om intressanta recept jag har testat och vill dela med mig av.
 • Allmänt om mat – här kommer jag skriva lite om näringslära och LCHF samt rekommendera olika skrifter (böcker, andra bloggar osv.)
 • Tävling – här kommer jag inte skriva särskilt ofta då det inte är många tävlingar per år, men helt klart intressant. Det kommer handla lite om hela tävlingsupplevelsen samt uppladdning och lite resultat.
 • Kritiskt tänkande – när jag hittar någon artikel om ny forskning eller helt enkelt bara surfar omkring på till exempel livsmedelsverkets hemsida och hittar saker jag stör mig på kommer det att komma upp här.
Anledningen till att jag startar den här bloggen är som inspiration för andra som vill testa, komma med tips och framförallt dela med mig av mina erfarenheter. I Tae Kwon-Do delar man upp tävlingsklasserna bland annat efter vikt, något som jag ibland hade problem med. Jag tävlade i viktklassen -80kg, vilket betyder att jag skulle väga under 80kg. Min normalvikt förr låg på ungefär 82kg, vilket inte låter som att det är så mycket att banta ner, men det tar på krafterna att banta så som jag gjorde förut – i princip svalt mig själv veckorna innan tävling och dagen innan så drack jag knappt någonting. Man behöver inte vara ett geni för att lista ut att det tär på hälsan. Med LCHF har jag lagt mig på en ny normalvikt på 76-77kg där jag äter mig jämt mätt och kan unna mig saker när jag känner för det. Det är en perfekt ny normalvikt för mig, eftersom vi under 2012 fick ändrade viktklasser i Sverige, och vid årskiftet till 2013 togs dessa regler i bruk internationellt också. Jag tävlar nu i -78kg, utan problem. Det avspeglar sig även i vardagen där jag fått nya krafter, blivit piggare och har sluppit förkylningar under den tiden jag ätit LCHF vilket gjort att jag kunnat träna oftare och hårdare än innan. Ni kommer märka att jag är som sagt ganska liberal i min LCHF i den aspekten att jag inte kommer räkna kolhydrater eller kalorier och så vidare, men som tränande så behöver jag mina kolhydrater, men inte alls i den utsträckning jag hela livet fått höra att jag behöver.
Jag har ingen utbildning i näringslära eller träning i sig, jag kan inte förklara allt, men jag läser många böcker som jag istället kan hänvisa till. Jag tänker inte ta några debatter om hur jag äter, varken här eller i verkligheten, vill ni argumentera om varför jag är dum i huvudet som äter som jag gör behöver ni inte ta upp det med mig, leta istället reda på fakta från moderna forskningar istället för de ”fetthatande” forskningsresultat som det kom mycket av mellan 50- och 80-talet ungefär. Personligen tycker jag att hela matdebatten är löjlig, speciellt folk som tar sådant som står på t.ex. aftonbladet på allvar, där de å ena sidan skriver att LCHF ger diabetes, är dåligt för miljön och man får dåliga blodvärden, medan de på sin viktklubb visar annonser med folk som säger att det är det bästa som har hänt dem. Propaganda kommer från båda hållen, och båda parter pekar oftast på bristfällig forskning, men personligen tycker jag naturligtvis att ena parten verkar rimligare. Jag kan inte svara på vem som har rätt eller fel, jag vet bara att jag äter och tränar som jag gör och har under den tiden jag ätit LCHF blivit mycket piggare, mer aktiv, inte vart förkyld en enda gång och alla småkrämpor som jag haft har mildrats och vissa har försvunnit helt. Jag mår alltså bättre av att äta så här, sen om det är kortsiktig eller långsiktig hälsa får tiden utvisa. Jag har ett öppet kommentarsfält, där alla kan skriva vad de känner för och det hamnar på sidan direkt utan någon granskning. Kommentera jättegärna! Alltid kul med feedback, men jag vill även höja en lite varningsflagga - Kommenterar du som en idiot, kommer du också bli behandlad därefter.
Jag jobbar heltid, tränar rätt många timmar i veckan och träffar vänner vilket kommer leda till att bloggen inte kommer uppdateras så mycket som jag kanske vill, å andra sidan hinner jag gå runt och tänka lite mer vilket då leder till att det blir lite längre och mer tänkvärda inlägg. Ja, i den bästa av världar iallafall :) 

4 kommentarer:

 1. Mycket trevlig blog. Den hamnade bland bokmärkena direkt!

  /Tommy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! alltid kul med uppskattning :)

   Radera
 2. Nu kan du uppdatera din text här med att du faktiskt har lite utbilning ;) . .

  SvaraRadera