söndag 15 april 2012

Tankar och träning


Jag är precis hemkommen från ett mycket givande uppladdningsläger med landslaget, EM ligger bara runt hörnet! Vi åker på onsdag och jag känner mig i bra form. Blev lite småskador på lägret, men inget som ska påverka. Vi körde många bra sparringövningar för att vi skulle komma i rätt stämning, känna distanser och få fart i benen. Det kändes bra och avslappnat, jag fick upp benen och kände mig rätt snabb. Trots att jag glömde min sportdryck hemma båda dagarna. Något jag behöver jobba med är att explosivt byta riktning, så att man tar ett par steg sidledes för att sedan explodera rakt fram med en slagkombination eller någon spark, annars kändes det riktigt bra. Vi är ett härligt gäng som åker och stämningen är på topp.
Igår laddade jag upp med min råa lövbiff och lite kolhydrater i form av pesto och jordnötter, och sen en kebabsallad med laget efteråt. Vilket är ett bra alternativ till pizza om man skulle finna sig på en pizzeria eller om ni kör med något fredagsmys på jobbet. Det är bara att skippa brödet som följer med och dricka mineralvatten till. Majs innehåller en hel del kolhydrater, men ibland får man unna sig. Idag till frukost åt jag en omelett på tre ägg med en matsked kokosfett i, tillsammans med två skivor stekfläsk. Ingen ansenlig mängd kolhydrater där inte!
Jag trodde ju att jag skulle ha med min sportdryck. Men första passet fungerade bra ändå, blev lite tung i benen i slutet av första passet på 2,5 timmar, annars var det ingen större fara. Lunch åt vi på kina-resturangen Tai-Pak. Där åt jag fyra små rätter med mycket sallad till, istället för ris. Jag kände ett smärre palt-koma efter maten vilket berodde på att det är mjöl i frityrsmeten samt antagligen i currysåsen. Men på ett träningsläger, där man måste ladda upp glykogendepåerna snabbt så behövs det en del kolhydrater, för så snabbt jobbar inte ens levern hos någon som aldrig äter kolhydrater. Levern är det organ som gör om fett och protein till glykogen i kroppen, om man äter lågkolhydratkost.
Sitter och kollar på ”du är vad du äter” nu en stund innan jag ska sova någon timme innan jobbet. I det här avsnittet är det en överviktig kille vars stora last är salt och saltlakrits. Jag kan inte hjälpa att förundras av hennes kostråd som hon ger den här killen. Enligt henne ska han sluta helt med salt. Vilket är ett väldigt konstigt råd till någon som sedan ska träna 6-7 pass i veckan med cykling, klättring och allt vad de nu fixade åt honom. Visst att drastiskt dra ner på saltet kan jag gå med på, men sluta helt? Man svettas salt! Tränar man då hårt måste man självklart fylla på. Den här killen skulle även äta nyttigt (självklart), med mycket långsamma kolhydrater, väldigt likt LCHQ. Detta så att han skulle orka träna länge. Om kroppen går på fettdrift kan man träna väldigt länge låg- och mellanintensivt, till och med högintensiva pass (fortfarande aerob träning). Efter varje pass skulle han fylla på sina glykogendepåer i form av långsamma kolhydrater, vilket man heller egentligen behöver om kroppen går på fettdrift. Tumregeln är väll att är det mindre än 24 timmar mellan träningspassen kan man behöva tanka på lite grann, om det är högintensiva pass. Fast jag har å andra sidan ingen formell utbildning i näringslära, så jag kan inte be någon ta detta på fullaste allvar med gott samvete. Jag hänvisar istället till Jonas Bergqvists bok ”LCHF och träning”, där det står väldigt förklarande hur muskler fungerar i olika förhållanden och på olika ”bränslen”.
Men nu är det dags för sängen en stund så jag orkar va vaken i natt och jobba!

1 kommentar:

  1. Hoppas du sovit gott , att det kaenns bra i kropp o sjael efterr denna hard weekend. Du hinner skriva mycket trots allt du har att goera.

    SvaraRadera