tisdag 12 juni 2012

Vad tycker vi om de nya kostråden?


Bild tagen av Pernilla Olofsson på en gradering
(och nu använd utan att fråga om lov)

Imorgon blir till att ut och springa en snabbis innan frukost, jag har knappt gjort något fysiskt den senaste veckan. Idag var det sista graderingstillfället i klubben så nu blir det lite mer allmän träning där, då blir det också lättare att hålla igång. Jag jobbar just nu natt så därför väljer jag att springa innan min frukost, vilket brukar bli strax efter tre på eftermiddagen. Då tittar solen förhoppningsvis fram och står fortfarande ganska högt, så kan man passa på att fånga lite av den varan också som tyvärr har blivit en brist de senaste två veckorna på grund av vädret.
De som har intresset har säkert sett att NNR (Nordic Nutrition Recommendations) kommit med ett förslag till nya kostråd i norden. Det verkar som om det inte blir någon större förändring. Två positiva saker är att rekommendationerna för D-vitamin höjs något, fortfarande inte tillräckligt men det går åt rätt håll. Den andra saken är att det inte är lika strikt med 60-70% kolhydrater i maten, utan backar på den frågan. I övrigt är det samma hets om att vi måste byta till lågfettsmejerier (margarin, lättmjölk osv.), dra ner på sockret och äta mer fullkorn. Det står på livsmedelsverkets hemsida att man måste ta hänsyn till sorten kolhydrater och fett man får i sig, vilket är rätt – synd bara att dem tänker fel (NNR).
Har man som sagt intresset så finns det oändligt mycket information om hur vi ska äta för att må bra på internet, det gäller att orka leta – sålla bort allt löjligt, ifrågasätta resten och sedan välja det mest logiska valet. Det är en jobbig process, men det är intressant och väldigt givande på många sätt. Eller så kan man lita på kvällspressen där de ändrar sig varannan vecka om vad som är farligt och kan med att skriva i samma mening något i stil med att ” De långsiktiga effekterna är inte kända, men dieten skulle på lång sikt kunna ha negativa hälsoeffekter” angående LCHF för något år sen. Det är ett val man själv får göra…
Apropå något fett så lyckades jag snubbla över ett blogginlägg om varför kokosfett är så grymt bra! Det hittar ni här.
ALLA kolhydrater förutom kostfiber och cellulosa blir till socker i kroppen, sen tror ju jag personligen att kolhydrater från naturliga källor som rotfrukter är långt mycket bättre än pasta, bröd och socker. Och så har de självklart klumpat ihop mättat fett med transfetter vilket verkar mata den seglivade myten om att mättat fett är djävulens påfund medan de billigare omättade och fleromättade fetterna är nyckeln till frälsning.

3 kommentarer:

 1. Jag fotade ju utan att fråga om lov, så då är vi kvitt. ;) Självklart ska du använda bilderna hur du vill, det är ju bara roligt! Du ska få fler sen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha sant ;) Tack så mycket :) ja jättebra bilder som vi säkerligen kommer få se en del av här på bloggen :D

   Radera
  2. Så lite så! :) Låter bra!

   Radera