onsdag 23 januari 2013

För att fortsätta på det där med kött...

Idag fick jag hem min kurslitteratur för de två kurserna jag kommer läsa de kommande veckorna. Dyrt vare! Så jag är glad att jag inte är en student på heltid. Jag har inte hunnit bläddra så mycket i dem än, men de är fina!
Det har inte blivit något tränat än i veckan eftersom jag blev sprängförkyld i fredags eller lördags. Det känns i alla fall så när man inte vart sjuk på länge! Nu är det väl lite bättre, men inte bra.
Någon som läst om vår skyhöga köttkonsumtion i Sverige? Jag har precis läst igenom en artikelserie på tre artiklar på Dagens Nyheter och jag kände att jag var tvungen att kommentera på två av dem iallafall. Jag kommer kommentera en del, men det finns givetvis massvis att säga om ämnet. De generella siffrorna är att vi svenskar äter i genomsnitt 87kg kött/person per år varav 25kg var nötkött vilket tydligen var jättemycket. Väldigt hög av övrigt rött kött också. I den första artikeln – ”Svenskar kan tvingas skatta för kött” står det:

”Forskning visar att
hög konsumtion av rött kött, vilket innebär i princip allt kött som kommer från djur på fyra ben, ökar risken för vissa cancerformer.


Svenskarnas konsumtion ligger på i genomsnitt 400 gram per vecka. Män drar upp snittet, de äter drygt 500 gram.”

Det första påståendet är ju sant, men det har hittills bara visats i observationsstudier. De visar inte att kött ökar risken för cancer, men de kanske visar på att folk med högre köttkonsumtion gör det. Sen måste det ändå inte bero på köttet, utan det finns fler faktorer som är lätta fiffla runt med i sådana studier (kostdoktorn skriver om det här).Sifforna i andra stycket tolkar jag som de bara berör vår konsumtion av rött kött. Är det verkligen mycket? Hur många gram kött brukar ni ta till en portion mat? Jag tar uppskattningsvis dryga 100g för en riktig middag kanske. Räknas smörgåspålägg som skinka, leverpastej och salami in i de sifforna? Jag försöker väl gärna också variera med kyckling eller fisk, som inte räknas som rött kött, eftersom maten blir lite roligare då tycker jag. Men poängen är att de här siffrorna kommer man (jag) upp i, rätt lätt vissa veckor. I samma artikel står det även:

“Om jordens resurser ska kunna producera mat åt alla måste vi också börja variera köttfärsen med vegetariska alternativ. Först och främst kan vi bli mycket bättre på att inte slänga mat, men i längden måste vi också äta mindre kött, eftersom det går åt mer resurser för att framställa det.
Det är stora globala frågor. I grunden är det kopplat till jordbruket och till kväveanvändning. Det går åt kväve för att producera foder och när vi får mycket kväve i omlopp får vi stora utsläpp. Det blir en obalans i ekosystemet, säger Ragni Andersson.”
För det första: Jordens resurser kan inte producera mat till alla! Det är ju därför vi använder fossila ämnen som gödsel för att odla. Hur hållbart är det då? Samtidigt kommer ju ändå matjorden att ta slut om man fortsätter odla ettåriga monogrödor (vete t.ex.) som vi gör idag. Så ett vegetariskt alternativ är inte heller hållbart, det är sätt för mänskligheten att köpa lite tid, samtidigt som vi blir sjukare för att vi inte får riktig mat, om jag får uttrycka mig som det militanta rovdjuret jag innerst inne är. För det andra: Bra tanke det där att försöka ta tillvara på så mycket mat som möjlig, jag hatar att slänga mat… så tänk på det! Men för det tredje: hade djuren fått äta sådan mat de är gjorda för istället foder så hade det inte varit ett problem. Men då kommer vi genast tillbaka till det faktum att jordens resurser inte räcker åt oss alla.
Andra artikeln – ”Expertens tips: Så väljer du miljövänligt kött” har en annan approach. Där (och här)finns en länk till ”köttguiden” som ska vara ett verktyg för att hjälpa oss att välja klimatsmart. Det är en pdf på fyra sidor, som faktiskt är en ganska bra folder, om jag får säga det. Synd att nötkött får så dåligt betyg på grund av metanen som ändå hade frigjorts när gräs ruttnar naturligt också. Men i övrigt, bra folder. Finns ett par småsaker att kommentera på i den här artikeln också, men för att inte upprepa mig eller verka allt för tjatig så tar jag bara någon liten sak. Roligt att viltkött är genombra enligt köttguiden måste jag i alla fall säga. En annan rolig punkt i artikeln var den här biten:

“– Om du vill ta ett globalt socialt ansvar och dessutom undvika att medverka till avskogning ska du inte välja gris och kyckling. De utfordras med soja, ofta importerad från Sydamerika, som vi dels skulle kunna äta själva, dels odlas på ett sätt som inte är hållbart med mycket kemikalier, erosion som följd och under slavliknande förhållanden för arbetarna, säger Röös.”


Ja, soja är verkligen en helt värdelös planta! Giftig är den också! Förutom det så är det inte konstigt att djuren mår bättre om de istället hade fått sin naturliga föda. Dr. Dahlqvist hade bloggat om en forskning på detta 2006. Intressant läsning, som ni hittar här.
Done raging and peace out!

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet ,intressant .
    Jag läser/kollar här nästan varje dag , bara så du vet. . Bra länkar.
    Du skriver bra.
    Tack

    SvaraRadera