tisdag 17 juli 2012

Veckans motion och snabbt om fett

Den senaste veckan har det hänt lite saker, jag har bara inte tagit mig tid att skriva något om det. Förra veckan investerade jag i en tvättmaskin som flickvännen hjälpte mig att bära upp för två våningar. Stark är hon! Jag var även ute och sprang ett par gånger förra veckan, inget speciellt, förutom att ena 5.4km rundan bara tog 21m55s vilket get 4m3s per kilometer. Det är kul att jag börjar få upp farten nu. Förutom dessa rundor blev det några sedvanliga armhävningar samt en del promenerande och cyklande, lite vanlig vardagsmotion alltså.
I söndags var vi hos min mor och Carro fick en Mountainbike, som jag eventuellt hade tänkt att stjäla en dag för att ta på en lång tur. Igår blev det en cykeltur på ca 6km till spåret där det blev en löptur på 2.5km på 10m12s, vilket ger 4m5m per kilometer och sedan cyklade jag hem igen. Känns lite i benen idag, men det är gött. Jag hade tänkt springa 5 kilometers varvet i spåret, men när jag hade sprungit upp för backen innan spåren delade på sig så var jag redan trött, så jag fick nöja mig med 2.5 kilometaren. Det var lika bra kände jag på vägen hem, då jag möttes av en rejäl motvind hela vägen hem. Väl hemma avslutades träningspasset med totalt 160 armhävningar.
I det här inlägget tänkte jag tipsa om hur man kan skilja på bra och dåligt fett på ett enkelt sätt. En tumregel är att allt industriellt framställt fett ska man helst undvika, till detta räknas härdade, delvis härdade fetter. Vegetabiliska fetter är det inget fel på i sig, men om man äter det för mycket får man en skev fördelning på omega-3 och omega-6. Billiga vegetabiliska oljor är rika på omega-6 som i för stor mängd är inflammatorisk för kroppen. Därför behöver man även omega-3 för att väga upp det inflammatoriska, eftersom omega-3 är anti-inflammatoriskt. Det två kategorier av sämre fetter jag har tagit upp nu är de två huvudingredienserna i margarin, förutom vatten och emulgeringsmedel. Det är en av anledningarna till att det bojkottas hemma hos mig. Försök istället att äta så naturligt fett som möjligt, från mejerier, kött, kokosfett osv. Det behöver inte vara krångligare än så.
Välj ekologiskt kokosfett och inte det silverpaketet
de har i de vanliga livsmedelsbutikerna.


6 kommentarer:

 1. Äntligen en uppdatering .. :) ; men även du behöver väl lite ledigt ibland.
  F.ö jag har precis som du upptäckt behovet av lite xtra KH då man vill få xtra fart i benen/armarna , gör mycket mer än jag anade för fart o ork vid intervaller/ruscher/sprint. Trögheten Berodde ej enbart på åldern (45++) som jag varit inne på en tid .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kände väll att det var dags ;)
   Jo, det kan göra en hel del för de explosiva musklerna, jag försöker vänja mig att bli explosiv med mindre kolhydrater också, men det är jobbigt... training low, competition high ;)

   Radera
 2. Trevligt att se dig tillbaka igen.
  KH, vad är det förkortning av?
  //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, ska försöka bli lite mer aktiv, nu har jag ju "vilat" ett tag :)
   KH är kolhydrater ;)

   Radera
 3. Jag vet inte vad det är med det här, men det är väldigt fascinerande att läsa om din träning o matkombo. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket :) såna kommentarer gör det roligare att skriva :D

   Radera