onsdag 22 augusti 2012

Ett spretigt inlägg om dagens LCHF

Helgens träning bjöd på mild träningsvärk i ungefär hela kroppen, inget dödligt med andra ord. Sedan i måndags var det dags för min första Tae Kwon-Do träning för säsongen i klubben, som kändes helt okej. Jag är rätt stel från all löpning och min brist på disciplin när det kommer till stretching, men annars gick det bra. Första arbetsdagen efter semestern gjordes i måndags också så det har blivit ett rejält skutt in i verkligheten den här veckan. Det är lite skönt att komma igång igen, om det inte vore så att jag är helt horribelt trött.
Det har hänt på lite på nyhetssidan också om man håller koll på sådant, tydligen är ägg tre gånger i veckan lika farligt som att röka 20 cigaretter. Men det faktum att det bara var aftonbladet som skrev om det tycker jag visar på just hur löjligt det faktiskt är. Det har även skrivits en del om den så kallade ”Magic Bullet Coffee” vilket är en blandning med kaffe och fett typ som ska ersätta måltider om man vill gå ner i vikt med "LCHF". LCHF handlar om mer än Low Carb High Fat, det handlar mycket om ren och naturlig mat också.
Genom att äta så naturliga livsmedel som möjligt som vi är skapta för att äta så kommer kroppen att må bättre. En kaffeshot med nästan ett hekto fett i känns inte som någon naturlig kost. Jag tror att detsamma gäller i fler aspekter i livet, därför använder jag ogärna pulsklocka och liknande. För vissa kan det vara ett jättebra hjälpmedel att ta sig framåt i träningen, för andra ett stort stressmoment. Att ständigt jaga förbättringar i prestationen är ett måste om man vill bli bra på nånting, men vissa saker får inte stressas. Hur många har inte börjat med att springa ett par gånger i veckan för att sedan lägga skorna på hyllan på grund av att det värker i fötter eller knän? När jag springer mäter jag tid och distans, men om ens enda mål med sin motion är att må bra så är den enda anledningen till att mäta sådant för att se till att man inte överanstränger sig. Motion (och hälsa) ska vara långsiktigt, och för att citera Pasi Salonen: ”Man ska träna så kort och lugnt att man vill göra om det igen”. Har man istället som mål att bli bäst i världen på någonting så måste man plåga sig en del, men det är också ett långsiktigt projekt. Det är svårt att bli bäst om man skadar sig.
Så, varför detta spretiga inlägg? Det har att göra med alla skriverier på diverse bloggar om ketonmätning och kaffe-drinken till exempel och alla så kallade LCHF-produkter i affären som innehåller massa sockeralkoholer och sötningsmedel istället för socker. Vad hände med att LCHF skulle vara en livsstil och ingen bantning? Räkna ketoner kan jämföras med att räkna kalorier och LCHF-godiset är bara samma lightprodukter som andra dieter använder sig av. Jag tror att kroppen mår mindre illa av att äta riktig choklad med riktigt socker i, istället för så kallad LCHF-choklad som är proppad med diverse ämnen. Allting har en utveckling, det är inget konstigt med det. Jag tycker bara att det är lite konstigt vart LCHF står idag i jämförelse för bara något år sen. Mycket bra har hänt vad gäller debatter, forskning och utbud i affärer, men desto populärare något blir desto mer kommersiellt blir det. Detta leder bland annat till mystiskt LCHF-godis, eller lightprodukter kan man även kalla dem. Hur kommer det se ut om fem år eller så? Kommer LCHF bestå av sönder-industrialiserad mat med reklam om hur naturligt det är?
Ja ja, jag ska i alla fall fortsätta göra min grej och snart gäller det att formtoppa lite, eftersom jag ska till Brighton i England för att slåss på World Cup i början av oktober! Helgen efter blir det även hässelby-loppet. Trodde inte att det skulle bli så mycket den här säsongen som det verkar bli nu, woohoo!

9 kommentarer:

 1. Du skriver så bra o förståndigt , bra tänkt.
  Kankse tycker jag det för att jag tänker likadant , ha ha!! ;)
  Du har en sund o bra inställning ... till det mesta verkar det som .
  Fortsätt så.

  SvaraRadera
 2. Tröttheten kanske beror på lite för höga fetthalter i blodet, kollat det??

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för din omtanke, och grattis - det måste vara den mest efterblivna kommentar jag fått! får skaffa en wall of fame :) jag tror mer på att det beror på att jag behöver gå upp klockan fem för att hinna till jobbet och att jag är kass på att komma i säng om kvällarna..

   Radera
 3. Angående LCHF-kaffet så är det inte speciellt många som förespråkar att det ska ersätta hela måltider. Det är något som en del "kostrådgivare" fått för sig.

  Mitt LCHF-kaffe innehåller bara 25g smör och 25g kokosfett. Jag har inte läst om speciellt många i Sverige som har "nära ett hekto" fett i kaffet.

  Jag mäter mina ketoner och har gjort det en tid. Jag gör det för att jag gillar siffror samtidigt som jag är nyfiken på hur min kropp reagerar.

  Ingen av de bloggare (jag, Monique eller Margareta L) har på något sätt försökt förändra LCHF eller vad "det" står för. Vi testar runt lite med mat och mätningar. Vi är absolut inte på väg bort från den naturliga maten. Det är en snabbt uppkommen myt som sprids lite väl snabbt tycker jag.

  Jag håller med dig i din rädsla för kommersiella "ersättningsprodukter". Efter Low-Carb kryssningen i våras var jag riktigt orolig för alla Atkinsbars som börjar dyka upp även i Sverige. Detta är mycket "farligare" än ketonmätningar och lite fett i kaffet...

  /Tommy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffet var egentligen bara en liten del av min oro och kom bara med pga att det är så aktuellt just nu. De problem jag verkligen ville belysa var just barsen och andra så kallade low carb-produkter med "netto-kolhydrater" eller sockeralkoholer. Din mängd fett i kaffet verkar mer lagom (i min smak). När jag surfade runt på det här för ett par dagar sen hittade jag helt enkelt ett par recept som fick mig att haja till, bland annat det här: http://www.bulletproofexec.com/bulletproof-coffee-recipe/ som förespråkar 90-110g fett i kaffet.

   Ketoner förstår jag att man vill mäta till viss del, av samma anledning man mäter tider eller distans i idrotter. Man vill veta hur man kan förbättra sig, och hur det man gör egentligen fungerar för en. Därför (from my point of view) tycker jag att det inte hör hemma i själva "må-bra"-delen av lchf, utan mer om man försöker formtoppa eller snabbt gå ner i vikt. Om man istället har långsiktiga mål märker man ändå vad som funkar eller inte.

   Jag vet inte vilka som förespråkar eller inte förespråkar vad, och det är heller inte viktigt. Men industrier har börjat komma på att det här går att tjäna pengar på. Detta är både bra och dåligt: vi får större utbud i affärerna - klockrent! Å andra sidan kommer det även komma en hel del skitprodukter, som folk tyvärr kommer att köpa i tron om att det är naturligt och nyttigt.

   Tack för en mycket bra kommentar Tommy, och hoppas att mitt svar har gett lite tillfredsställelse. Jag är egentligen ingen van skribent, därför kan det givetvis bli klumpigt uttryckt ibland :)

   Radera
  2. Jo, "originaldiskussionen" om kaffet talar om högre fettmängder än vad jag äter men han skriver faktiskt:

   At least 2tbs Kerrygold grass-fed butter (I like up to 6 tbps, or 80g or 88 ml).
   1-2tbs of MCT oil (15-30g or 15-30ml)

   Dvs grunden är 2 teskedar men att han själv föredrar mer. Han förespråkar inte mer. Han säger bara att han föredrar det. En viss skillnad...

   Sen som jag skrev så kommer vi se en enorm marknad för lågkolhydratsmat framöver. Förhoppningsvis kommer vi som förespråkar naturlig mat utan tillsatser hålla näsan över vattenytan. Jag kommer i alla fall fortsätta skriva om "min" mat och hoppas på att fortsätta inspirera andra att laga enkel, naturlig och god mat. Just nu testar jag färdiggjorda bearnaisesåser som är fulla av tillsatser. Det är det enda hel- eller halvfabrikat jag köper om man inte räknar korv som halvfabrikat...

   Och så till en fråga till dig som tränar mycket. Hur ser du på proteinintagen i den mat du äter? Vilken nivå ligger du på där? Äter du medvetet mycket eller lite proteiner?

   /Tommy   Radera
  3. Ja där har du en poäng, "tipsar" eller "upplyser" hade väll varit ett bättre ordval i det sammanhanget kanske. Jag tyckte bara att när en publicerad, och i övrigt inflytelserik kille skriver på vad som verkar vara en officiell hemsida att han föredrar någonting så kan det räknas som en mild grad av förespråkning, därav ordvalet. Jag har inga starka känslor, varken för eller emot kaffet, då jag heller inte har testat det än. Min mor har lovat mig en kopp som du ser i kommentaren under, kanske det blir annorlunda då :)

   Ja, det är väll bara att fortsätta läsa på innehållsförteckningarna som vanligt. Fortsätt gärna då jag ofta tittar in på din blogg också :)

   Jag skulle säga att jag äter en rätt så hög mängd protein. Det är något som jag började med när jag var ungefär 15-16 år, då jag växte som mest och också gick upp i vikt, vilket gjorde det svårt att hålla mig i min viktklass. På den tiden hade jag lite mer att ta ifrån också. Jag hade fått höra att protein mättar bättre och man behöver det när man tränar, djupare kunskap än så var det inte då. Sen har det levt kvar.

   Jag har aldrig vägt eller mätt min mat för att få koll på hur jag egentligen äter, men det kan ju vara ett projekt för framtiden. Jag tror iallafall inte att jag börjat äta mer protein efter att jag började med LCHF. Det proteinet skulle isåfall komma från dom ägg jag äter till frukost istället för havregrynsgröten som det var innan.

   Radera
 4. Bra förklarat av Tommy ! Och Jimmie , det är godare än det låter , och det är ett bra sätt att få upp fettmängden , vilken även för mig kan bli för liten , speciellt känner jag av det då jag tränar. Inget konstigt alls med LCHF-kaffet ... Jag kan bjuda på en kopp , enligt Tommys recept , jag har lite mindre kokosfett dock , men blir gött o gräddigt ändå.

  SvaraRadera