fredag 18 maj 2012

När man surfar på Aftonbladet...

Ja, kan ju uppdatera er om att mina plantor har grott, en hel del faktiskt! Det trodde jag faktiskt inte, eftersom jag har ingen aning om vad jag gör egentligen. Jag vattnar ibland bara, men det verkar räcka. Jag sitter och funderar på att lägga in ett par permanenta sidor här på bloggen också, med olika ämnen. Jag har redan skrivit ihop en bra sida om fastan, men jag efterlyser också vilka ämnen ni läsare kanske vill att jag skriver en mer fördjupad sida om. Det kan till exempel vara allmän lchf-guide, eller en sida om varför mättat fett inte farligt och så vidare, kom gärna med förslag! 

Basilika, Timjan och Persilja.. och dom lever!

I övrigt så sitter jag och surfar igenom diverse nyhetssidor i brist på annat att göra och hittar en del intressanta saker, och andra saker som man nästan blir mörkrädd av… bland annat kommentatorsfälten på aftonbladet.
Jag hittade bland annat en artikel ”Därför blir vissa feta – direkt”, den kan ni hitta här. Och jag har väll en del att säga om den tycker jag. För det första skulle jag gärna ta del av själva forskningen men eftersom aftonbladet inte nämner några andra källor än ”Svensk forskare”. Detta på grund av att aftonbladet har enligt mig samma trovärdighet när det gäller nyheter som Kalle Anka, och de har antagligen inte fattat någonting när de läst om forskningen (för jag tvivlar starkt på att de har läst den faktiska forskningen) och därför förvridit det mesta till oigenkännlighet. De skriver att frivilliga fick äta en fet måltid, utan att gå in på detaljer. För det första så har alla olika definitioner av fet mat, och för det andra framgår det inte hur mycket kolhydrater ingick i måltiden. Kolhydrater som alla vet bryts ned till socker i kroppen. Detta gäller alla kolhydrater, så lura er själva genom att tro att fullkorn skulle vara nyttigt, vilket i slutändan gör samma sak mot kroppen, bara att det tar längre tid än för korta kolhydratskedjor och sen får man gaser. Kostfiber och cellulosa är två kolhydrater av den längre sorten, dessa saknar vi enzym för att bryta ner och passerar då rakt igenom oss. En riktigt duktig bloggerska som har pluggat till civilingenjör skriver vetenskapligt om olika ämnen, och tar upp just detta. Det inlägget hittar ni här.
Men tillbaka till ämnet! Kolhydrater blir till socker. Sockret pytsas sedan ut i blodet och därmed börjar även insulin pytsas ut för att reglera detta. Och insulin är det hormon som signalerar till kroppen att starta fettinlagringen – således matas våra fettvävnader av både fett och glukos och blir större. Detta är självklart väldigt förenklat, för det går att grotta ner sig något extremt i hur allting fungerar och vilka hormoner som inverkar, men detta är det essentiella.
Som jag sa tidigare också så blir man nästan mörkrädd av vissa kommentarer!
Tack Sandra Andersson för denna upplysning, du verkar verkligen insatt i ämnet! För er som fortfarande inte sett Dr. Lustigs ”The Skinny on obesity episod 1” så hittar ni den om ni klickar här. En kalori är inte en kalori! Vad som kommer in är inte samma som kommer, alla som kan sin högstadiefysik kan intyga detta. I alla energiomvandlingar blir det förluster, där försvinner en del av kalorierna. Det är simpel termodynamik. Sedan går det åt energi för att förbränna olika sorters mat. När hårdkokt ägg och selleri till exempel ska förbrännas i kroppen går det åt mer energi att förbränna dem än man får från dem... sägs det i alla fall, jag orkar inte leta efter bevis för detta just nu. Sedan får man också skilja på tomma kalorier och näringsrika kalorier. Enligt Sandras resonemang kan man gå ner i vikt genom att bara äta hallonbåtar, så länge man kan har koll på kalorierna. Jag hoppas att mina läsare är smartare än så, så jag tänker inte utveckla mina tankar på den punkten mer än en så helvetiskt djup suck att luftfuktigheten här inne dubblerades samtidigt som syrenivån halverades...
Nu har jag klagat färdigt för i natt i alla fall, anledningen till att jag är så kritiserande mot vetenskapliga artiklar beror på två stora anledningar: Medierna som presenterar dem kan inget på ämnena och är därmed dömda till att förvrida resultatet. Den andra anledningen är att jag vill få folk att tänka kritiskt själva. Man kan ska inte svälja allt som de säger i nyheterna utan att ifrågasätta det! Kan ju bara ta svininfluensavaccinet som ett exempel, där kvällspressen (med uppbackning av vår kära regering) gick ut med att den livsfarliga influensan var här och att det var varje medborgares skyldighet att ta detta otestade vaccin som hastats fram. Jag kan ju säga idag att jag är så glad över att jag inte tog det.

4 kommentarer:

 1. Du behöver gallra lite bland dina plantor , ta bort de som ser mindre bra ut , så blir de som är kvar större o kraftigare ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha okej, får göra det :P

   Radera
 2. Seeageeelajen18 maj 2012 11:43

  Din efterlysning :
  lCHF o Träning på din nivå finns det inte så mycket om och fastan till ex. som du själv föreslår Skriv även om dina egna erfarenheter... det är intressant !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra förslag, tack :)

   Radera