onsdag 16 maj 2012

Föreläsning med Colting och Salonen


Idag har vart en rätt givande dag! Var på föreläsning i Skövde med Jonas Colting och Pasi Salonen förut. Det blev väldigt kort, cirka 35 minuter, men fortfarande inspirerande. Det mesta de tog upp står redan i Coltings bok ”Den nakna hälsan”, men det blir alltid skillnad på det man läser och det man hör. De pratade om ålder, allmän motion och om mål i livet. Så nu tänkte jag dela med mig av vad de tog upp, så det jag skriver är det de har sagt, ur min tolkning såklart.

Colting var nästan ett huvud längre än mig, lång kille det där!


Gammal är bara ett tillstånd som man själv satt sig i – har man bestämt sig för att man är medelålders och åldern tar ut sin rätt så blir det absolut så! Tycker man själv att man börjar bli för gammal för att motionera så motionerar man heller inte och det är då man börjar förfalla. Ett förfall som blir jobbigare och jobbigare att motverka. Det gäller att underhålla den formen man har, eller vill ha, även när man kryper upp i åldern. De berättade om en 74 årig dam som var med på Hawaii och körde Iron Man där, hon tyckte att det var jobbigt i sin åldersklass för hon fick kämpa mot juniorerna som bara var 70-71år gamla. Hon längtade till sin födelsedag, för då skulle hon få byta åldersklass där hon då skulle vara yngst. Det tycker jag är en härlig inställning. Pasi berättade om sin bortgångne svärfar som odlade sitt idrottsintresse hemma i fåtöljen, medan hans fru, som också var av den gamla skolan, lagade mat åt honom. Han blev sjuk med tiden och fick till slut skaffa en höftprotes. Det var någon gång då Pasis döttrar spelade fotboll i trädgården och deras morfar stod och titta på. Pasi såg på honom att han gärna hade velat vara med, men nu kan han inte på grund av de val han gjort i livet, så nu kunde han bara stå och titta på istället, med tårar i ögonen. Pasi sa att när han blir morfar, då vill han att barnbarnen ska få kämpa för att slå honom i löpning, cykling eller simning!
Sanningen är den att människan måste få krav ställda på sig för att utvecklas! Därför måste man hela tiden ställa krav på sig själv för att må bra. Det kan vara krav som att man ska köra det där passet till gymmet, eller i lite större perspektiv – jag ska kunna springa en halvmil under en halvtimme inom 6 veckor! Vilket inte är det lättaste för någon som aldrig sprungit innan. Det gäller att sätta upp mål för sig själv hela tiden, och sedan visualisera hur det kommer se ut när man uppnått de målen. Sedan frågar man sig själv varför man behöver uppnå dessa mål, och varför igen och så vidare, till slut kommer de flesta fram till samma svar: Jag vill må bra! Genom att visualisera hur det kommer se ut när du nått ditt mål så kommer det bli klarare för dig vad du behöver göra för att uppnå dem och mer viktigt – vad du inte ska göra för att uppnå dem. Om man inte visualiserar sitt mål så kan det jämföras med att lägga ett 1000 bitars pussel utan lådan, med bilden på. Det kommer ta sjukt mycket längre tid och man kommer antagligen tröttna innan man gjort klart det, eftersom man heller inte vet riktigt när man är klar och om pusslet är rätt lagt. Samma sak med mål – vet man inte vad man vill uppnå tröttnar man att sträva efter det, eftersom man aldrig vet när man är klar!
Samtidigt måste man komma ihåg att livet inte är en tävling, man får inget pris när man dör för att man har varit friskast, är ens mål att må bra så ska man heller inte stressa sig till hälsa. Tålamod är något vi saknar i vårat samhälle idag. En vältränad kropp får man inte via TV-shops produkter och träna fem minuter om dagen, det kräver många tusen timmar under många tusen dagar. Det går alltså inte att stressa fram en vältränad, och samtidigt hälsosam kropp. Kontinuitet är nyckelordet i ämnet helt enkelt. Pasi citerade ”en vis man”: ”Man ska träna... så kort och så lugnt, att man vill göra om det igen.”. Vilket låter rimligt, sen vad man själv definierar som kort och lugnt är ju en helt annan sak. Träning är inte kul! Vad våra idrottslärare eller andra föreläsare nu än säger, så är det inte kul, och de flesta håller nog med mig. Träning är belönande! Ögonblicket man har sprungit färdigt, stannat och andats lite så tänker man inte ”äh fy vad meningslöst, hade lika gärna kunnat sitta hemma och röka istället!”, man är glad att man begav sig ut, trots att det kanske var jobbigt. Man mår helt enkelt bra av att träna, och den känslan infinner sig nästan direkt efter att ett träningspass är slut.
Dessa två hälsokonnässörer cyklar genom Sverige i hjärnfondens förtjänst. Igår var de i Borås, och imorgon börjar deras tur upp till Karlstad och sedan vidare mot diverse andra städer för att till slut hamna i Narvik! Det är starkt gjort. Som sagt trots att det var väldigt kort, så var det väldigt inspirerande. Å andra sidan så var föreläsningen också gratis, så jag hade inte förväntat mig någon längre stund heller. De pratade främst om motionärer, men dessa principer går ju såklart att tillämpa vilken nivå man än ligger på.

1 kommentar:

  1. Så RÄTT !Man får aldrig ge upp utan sikta långt fram . Då når man målet !!
    Hälsar jag från Hedenhös !!!

    SvaraRadera