fredag 19 april 2013

EM runt knuten! och kort om tryckkokare vs. crock pot


Bild stulen från Skövdes
Tae Kwon-Do klubb

Det är fredag! Det vankas träning senare i eftermiddag med gänget i Skövde. Det har blivit någon timme varje dag hittills i veckan, på lördag ska jag vara domare hela dagen på en tävling i Stenungsund så då lär jag inte orka träna efteråt, men på söndag kör vi också. Ja, om två veckor smäller det ju! Jag ser verkligen fram emot det, europeiska mästerskapen – i min (nya) hemstad! Alla förutsättningar finns för en bra tävling... men det börjar kännas nervöst! Dagens vikt var 77.2kg och det är just nu en perfekt vikt för mig att ligga på, då jag ska väga in på -78g på onsdagen om två veckor. Just got to keep it up med andra ord.
Matmässigt så har jag ätit strikt(are) än vanligt, förutom den stora mängd jordnötter jag har smällt i mig. Jag vet att de innehåller lektiner och fytinsyra, men gott är det! Min sträckning som jag ådrog mig innan Holland känns bättre. Jag har försökt vara försiktig med den, så just nu vet jag inte om det har blivit bättre eller om jag bara är försiktigare, men det var inget hinder, varken på sparringpassen igår eller idag. Det känns rätt bra i kroppen med andra ord. Eller ja, en sak. I helgen gav jag mig på att springa intervaller vilket resulterade i ett antal hostattacker när jag kom hem, men det kan vara ett resultat från förkylningen jag hade veckan innan. Det ger sig nog!
För de som är intresserade av att kolla på EM i år så går det i Skövde Arena. Fredag är det mönster, Lördag – Sparring, Söndag – laggrenarna. Har för mig att kross och speciella tekniker kommer pågå löpande under dagarna. 100kr/dag, eller 200kr för 3 dagar. 10-15 åringar får komma in för halva priset, och är man under 10 år får man komma in gratis. Tae Kwon-Do har vart rätt hypat i lokalpressen nu under våren, så det kan nog komma en rätt stor publikskara tror jag.
Men nog om det nu! Jag vill passa på att promota (väldigt internationellt idag) tryckkokare faktiskt. Jag tror jag har skrivit kort om det innan och nämnt att jag fick en i födelsedagspresent. Nu har jag hunnit använda den ett par gånger och lärt mig hur man gör. Hittills har jag inte misslyckats! Anledningen till att jag tar upp det är att jag har sett på flera ”LCHF-sidor” eller vad man ska kalla dem, att de talar så varmt om ”crock pot” och slow-cooking. Det var ett tag sen nu, men jag har inte haft tid att skriva om det. Det går ut på att maten står på ugnen på låg värme i flera timmar, till exempel medan man är på jobbet (koktider mellan 6-8 timmar är vanligt). Vitaminer, enzymer och andra näringsämnen ska då inte förstöras på grund av den låga värmen (enligt vissa). Jag förstår det inte, men jag kan väl snöa in mig också. Jag är inte så påläst om crock pot, men såvitt jag förstår så stiger temperaturen ändå till 100 grader, bara att det tar lång tid för den att komma dit. Och isåfall är det sista påståendet skitsnack. Att det sedan tillagas i flera timmar borde ju rimligtvis innebära att många näringsämnen förstörs. För det andra skulle jag aldrig våga spisen stå på hela dagen, speciellt om jag inte är hemma! Och tänk på elräkningen viskar den snåle inom mig.
Med en tryckkokare så gör man lätt en urgod gryta på mindre än en timme. Jag och min sambo (mest han den här gången faktiskt) gjorde en i veckan på 40-50 minuter, inklusive förberedelser. Värt att nämnas var att vi använde grytbitar till det, vilket brukar vara segt om det inte får koka länge. Ja, näringsämnen förstörs självklart i tryckkokaren också, den jobbar ju ändå på 120 grader (om jag inte minns fel). Men det är under väldigt mycket kortare tid. Vad gäller elförbrukningen så har jag kommit på att så fort den har kommit upp i tryck så kan man vrida ner värmen till 1:an eller 2:an så hålls det bra sen. Och så slipper den orolige i mig fundera på om lägenheten brunnit upp medan jag är på jobbet, eftersom spisen bara behöver vara på i en halvtimme kanske.
Och så vill jag avsluta med att säga att Eddie Izzard i måndags var genialisk and totally nailed it – på alla plan! Han börjar bli gammal dock, efter en timme tog han paus… men det förtjänade han, som han höll på. Jag fick med mig en ny kopp hem i alla fall :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar